Beeldend kunstenaar Miek Diederen is geboren en opgegroeid in het idyllisch Limburgs dorpje Rimburg.
Zij studeerde in 1968 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht.  Een academische wereld die maar voor een deel de hare was. In tegenstelling tot wat je van de jaren zestig zou mogen verwachten - vrijheid / blijheid - heerste er in Maastricht een redelijk kunstzinnig dogma.  Het draaide vooral om niet denken.  Het was met name een ambacht leren, veel vaardigheden, materiaalkennis en kunstgeschiedenis.
Toen al had ze de neiging om af te wijken van de norm.  Feitelijk is dat een kompliment.  Afwijken van de norm onderscheidt de echte kunstenaars van het grote arsenaal van kopiërende kunstenaars.
Miek wilde op de academie al meer vanuit zichzelf werken.  Dat gevoel is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden.

Later studeerde Miek Diederen nog enige tijd aan de Kunstacademie van Arnhem.  Ze ondernam studiereizen naar ondermeer Frankrijk, Italië, Spanje, Indonesië en New York.

Werken van Miek Diederen zijn te herkennen aan een aantal zaken. Veelal is het abstract. Er wordt gewerkt in rechthoeken. Er is weinig dieptewerking, maar er zijn veel structuren aanwezig en het is gelaagd onder meer door het gebruik van diverse materialen.
Menselijke figuren zijn uit haar werken verbannen. Zelf noemt ze zich daarbij ook nog een kleurfanaat. Van één kleur zijn wel 120 tinten, die in ieder schilderij weer net even anders uitpakken.
Vaak komen ook kruisvormen terug in haar werken. Het heeft geen religieuze betekenis. Een kruis is gewoon een mooie vorm.

In de loop der tijd zijn haar werken van licht figuratief opgeschoven naar heel abstract.  Haar werken kenmerken zich nu veel meer door losse lijnen; van verstilling naar meer beweging. Het gros van haar werken is erg groot.  Miek: “ik wil als het ware in een schilderij kunnen kruipen. Je wordt zo één met het werk. Ik houd niet van kleine dingen.
Zonder schilderij ben ik niemand; ik wil de wereld wel iets achterlaten”.

De werken van beeldend kunstenaar Miek Diederen zijn in de loop der jaren op de meest uiteenlopende plaatsen in Nederland en in het buitenland terecht gekomen.
Haar schilderijen zijn op veel plaatsen geëxposeerd, zowel in Nederland als in het buitenland.